Faaliyetine Ara Veren İşyerlerinin Beyanname Verme Süreleri Hk.




KORONAVİRÜS (COVID-19) KAPSAMINDA ALINAN TEDBİRLERDEN DOĞRUDAN ETKİLENEN MÜKELLEFLERİN VERGİSEL ÖDEVLERİNİN ERTELENMESİ VE MÜCBİR SEBEP HALİNİN KABULÜNE DAİR VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ

 

25.01.2021 tarih ve 31375 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 524 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Covid-19 salgınına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine tamamen ara verilmesine/faaliyetlerinin tamamen durdurulmasına karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflerin 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması hakkındaki açıklamalar ihtiva etmektedir.

İlgili bu tebliğde Hazine ve Maliye Bakanlığının, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 13 üncü maddesinde sayılan mücbir sebepler dolayısıyla ilgili kanunun 15. Maddesinin üçüncü fıkrası gereği mücbir sebep teşkil eden bölgelerde mücbir sebep hali ilan etmeye ve bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları tespit etmeye yetkili olduğu belirtilmiştir.

Mücbir Sebepten Yararlanacak Mükellefler

Tebliğ’in 3. Maddesinde Vergi Usul Kanunu’nun m. 15/3’de düzenlenen yetkiye dayanılarak İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler kapsamında geçici süreliğine faaliyetlerine tamamen ara verilmesine/faaliyetlerinin tamamen durdurulmasına karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyette bulunan mükelleflerin 1.12.2020 tarihi (bu tarih dâhil) ila alınan karar kapsamında faaliyetlerine tekrar başlamaları uygun görülen tarih aralığında mücbir sebep halinde olduğunun kabul edilmesi uygun bulunmuştur.

Bilindiği üzere, İçişleri Bakanlığınca faaliyeti durdurulan yerler şunlardır: Gece kulüpleri, bar, pavyon, diskotek, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri.

Ana faaliyet alanlarının tespiti

Ana faaliyet alanlarının tespit edilmesinde Tebliğin yayımı tarihi itibariyle vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodunun dikkate alınacaktır.

Mükellefin vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu itibarıyla Tebliğde sayılan sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik etmesi halinde, mükellefin mücbir sebep kapsamında olup olmadığının tespitinde ana faaliyet kodu yerine fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanının dikkate alınacaktır.

 

 

Vergi ödevlerinin ertelenmesi

Mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen mükelleflerle ilgili olarak; kanuni verilme süresi mücbir sebep dönemine isabet eden ve bu dönemde verilmesi gereken;

  • Muhtasar Beyannameler (Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri dâhil),
  • Katma Değer Vergisi Beyannameleri,
  • “Form Ba-Bs” bildirimlerinin verilmesi,
  • Söz konusu dönem içerisinde oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulması ve imzalanması,
  • Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken “Elektronik Defter Beratları” ile e-Defterler ve bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının yüklenmesi,

Sürelerinin mücbir sebep halinin sona ereceği tarihi izleyen ayın 26. günü sonuna kadar ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin beyanname verme süresi uzatılan ilk dönemden başlamak üzere beyannamenin verilmesi gerektiği ayı izleyen aydan itibaren sırasıyla her bir dönem için takip eden ilgili ayın sonuna kadar uzatılması uygun bulunmuştur.